torstai 14. huhtikuuta 2016

Pelastuskoirat etsii luontoon eksyneitä ihmisiä

Nina Pulli koiriensa Karkin (liivillinen) ja Purkan kanssa
 Salon seudun pelastuskoirat ovat osa suurenpaa organisaatiota, VAPEPAa eli Salon Alueen Vapaaehtoista Pelastuspalvelua. Pelastuskoirat ovat nimensä mukaisesti koulutettu pelastamaan, sillä ne etsivät esimerkiksi metsään tai taajamaan eksyneitä ihmisiä. Nämä koirat toimivat viranomaisten apuna hädän sattuessa ja niiden ensisijainen tehtävä on etsiä eläviä henkilöitä. Omistaja ja koira koulutetaan pelastustehtäviin ja jos ne läpäisevät tarvittavat kriteerit pääsevät he osallistumaan tarvittaessa etsintätehtäviin.

Eilen Suomusjärven 4H-kerholla Nina Pulli kävi kertomassa kerholaisille työstään. Nina aloitti pelastuskoiratoiminnan vuonna 2004 koiransa Lakun kanssa ja viihtyy saman homman parissa edelleen. Koira tosin on vaihtunut ja eilen Ninalla oli mukanaan bordercolliet Karkki ja Purkka. Vanhempi koirista, Karkki oli jo kokenut ammattilainen, mutta nuori Purkka vasta harjoittelee tulevaa työtä varten.

Työajan ulkopuolella koirat ovat ihan tavallisia kotikoiria, mutta töissä keskittyneitä tehtäväänsä. Ninan mukaan kaikkein mukavinta työssä onkin juuri työskentely yhdessä koirien kanssa ulkona sekä se, että hän tapaa paljon erilaisia ihmisiä. Vaativinta taas on etsintätehtävät ja varmistuminen siitä, että kaikki paikat tulevat huolellisesti etsittyä. Kun on tosi kyseessä täytyy tietää ja olla varma miten toimia.

Koirat pääsivät samalla tutustumaan Suomusjärven koulun ympäristöön.


Kerholaiset pääsivät silittelemään ja rapsuttelemaan leppoisia veijareita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti