torstai 12. toukokuuta 2016

Retkelle kirsikkapuistoon


Monet tietävät, että näin keväisin silmä lepää valkoisen ja punaisen sävyissä hehkuvissa kirsikankukissa sekä muissa keväisen värikkäissä kukinnoissa. Kävin tutustumaan kaupunkiluontoon Salossa ja päädyin Poliisilaitoksen takana sijaitsevaan Kylmälähteenpuistoon. Puisto perustettiin vuonna 2011 kun Turku valittiin Euroopan kulttuuripääkaupungiksi.
Kylmälähteenpuistosta löytyy erilaisia kirsikka- ja tuomipuita, sekä perennaistutuksia. Kaikki istutukset on nimetty kyltein, joten puistosta on kätevä lähteä hakemaan esimerkiksi inspiraatiota Salon Luontopiha-kilpailuun!


Puistoon on viihtyvyyden parantamiseksi asennettu myös penkkejä, joilta voi seurata ohikulkijoita tai katsella kauniita istutuksia.

 Purppuratuomi eli tieteelliseltä nimeltään Prunus padus kukkii parhaillaan hennon roosan sävyin. 
Padus on itseasiassa Antiikin Kreikan aikainen nimitys eräänlaiselle villikirsikalle.

 Rusokirsikka eli Prunus sargentii kukkii hieman tummemman sävyisillä kukilla. 
Sargentii on nimetty Harvardin yliopiston Arnold Arboretumin johtajan, dendrologi Charles Sprague Sargentin (1841-1927) mukaan. Dendrologia tutkii puuvartisia kasveja ja niiden biologisia ominaisuuksia.

Puiston puut ja kasvit on merkitty nimikylteillä, jotta niiden tunnistaminen on helpompaa. Kyltin osoittaman rusokirsikan ovat istuttaneet läheisen Torikadunpäiväkodin lapset.

Pilvikirsikka eli Prunus pensylvanica on hieman erilainen puu ja sen
Pensylvanicus nimi viittaa Pennsylvanian osavaltioon Yhdysvalloissa

Kartoista näkee hyvin miten puiston kasvit on sijoitettu.

Tästä kartasta näkyy myös muita Salonalueen puistoja. Mikä olisi seuraavaksi sopiva kpohde?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti