lauantai 10. joulukuuta 2016

Talvilinnuille oikea jouluateria!

Huolehdi lintujen talviruokinnasta ja pidä ruokintapaikka mahdollisimman siistinä.
Aiemmin henkilökuva -juttuakin  tähdittänyt luontoexpertti Jarmo Markkanen vinkkaa miten talvilintuja kannattaa ruokkia niin, että samalla tulee huomioitua sekä ettisyys, että lintujen hyvinvointi. Suomen linnut selviytyvät lähtökohtaisesti talvesta ilman ruokintaakin, mutta toki ruokinta auttaa erityisesti kun säät ovat vaihtelevat ja linnuille epäsuotuisat. Parhaimmillaan toimiva ruokintasysteemi tuottaa iloa niin luinnuille kuin myös ruokkijallekin. Tässä pieni lista asioista, jotka kannattaa pitää mielessä ja jotka johtavat onnistuneeseen sekä asiantuntevaan ruokintaan. Nyt on juuri oikea aika rakentaa talvilinnuille oivallinen, herkullinen ja hallittu jouluateria :)

1. Pidä ruokinta paikka siistinä
Siisti ja hallittu ruokinta on erityisen tärkeä etenkin kun lintuinfluenssaakin on jälleen havaittu Suomessa. Kun ruokintapaikka on siisti eikä siemenet pääse tippumaan maahan ei myöskään lintujen mahdollisesti levittämät taudit kuten salmonella pääse leviämään. Linnut kun usein tekevät jätöksensä ruokailuhetken yhteydessä. Tällöin bakteerit pääsevät valitettavan usein kosketuksiin maahan tippuneiden, syömäkelpoisten siementen kanssa ja leviävät linnuilta toisille. Hallittu ruokinta on helppo toteuttaa vaikkapa itsetehdyllä ruokinta-alustalla.
Vältä kuvan mukaista tilannetta, jossa siemenen kuoret pääsevät hallitsemattomasti leviämä'än maahan.

2. Linnut tarvitsevat erityisesti rasvaa
Erilaiset rasvaiset ruuat kuten ihra ja tali ovat hyviä ja helppoja vaihtoehtoja. Talven kylmyydessä ja pakkasessa linnut tarvitsevat energiarikasta ruokaa ja tali, ihra sekä niihin verrattavissa olevat tuotteet auttavat niitä kestämään pakkasta paremmin. Jos ei halua ostaa kaupasta valmiita tuotteita, internet on pullollaan toinen toistaa parempia ohjeita, joilla luot itse pihapiirisi linnuille joulun kunjaksi oikean juhla-aterian.

3. Muista auringonkukan siemenen problemaattisuus!
Auringonkukan siemenet ovat useiden lintujen suurta herkkua, mutta ruuan taustalla on myös muutama ongelma. Linnut syövät kuorellisista siemenistä vain niiden sisustan, jolloin kuoret leviävät maahan hallitsemattomasti ja altistavat lintuja sairauksille. Siemenet ovat myös tuontitavaraa eli niiden kuljetuksesta ja maanhantuonnista aiheutuu paljon kuluja ja päästöjä. Jos haluat siis suosia eettisempää vaihtoehtoa valitse ensinnäkin kuorettomia siemeniä ja kokeile vaikka kotimaista kauraa. Myös lintulyhteet ovat hyvä ja samalla kauniin näköinen vaihtoehto.
Auringonkukan siemen on hyvin suosittu, mutta ei välttämättä niin hyvä vaihtoehto.

4. Muista lintukirja ja kamera :)
Jos mahdollista asenna ruokintapaikka niin, että pystyt seuraamaan ympäri vuorokauden millaisia vieraita ruokintapaikallasi käy herkuttelemassa. Äläkä unohda lintukirjaa ja kameraa, jotta tunnistat ihanat vierailijasi ja saat ikuistettua parhaimmat talviherkutteluhetket.

Antoisaa puuhastelu lintujenruokinnan parissa! :)
Lue lisää linturuokinnasta Bird life sivustolta! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti