tiistai 27. syyskuuta 2016

Tillandsiat saavat etsimään luonnonaineksia

Luontoreportteri innostui uudesta ja  hauskasta sisustusvillityksestä johon voi yhdistää viherkasvit, luonnossa liikkumisen ja itse tekemisen :). Tämä kyseinen sisustukseen, luontoon ja luovuuteen liittyvä asia on itseasiassa tillandsia eli toisleta nimeltään ilmakasvi. 
Ilmakasvit ovat Amerikan trooppisilta ja substrooppisilta alueilta kotoisin olevia, ananaksen sukuun kuuluvia kasveja. Luonnossa tillandsiat kasvavat puiden rungoilla ja oksilla päällyskasveina eli ne käyttävät juuriaan vain alustaansa kiinnittitymiseen. Täällä kylmässä pohjolassa ne toimivat kuitenkin oivallisina huonekasveina ja niiden erikoisuutena on se, että kasvi saa kaiken tarvitsemansa ilmasta.
Tämä päällyskasvi ei siis tarvitse lainkaan multaa ja siksi niistä voi rakentaa esimerkiksi elottomanluonnon rakennusaineita kuten  pyöreäksi hioutuneita kiviä, simpukankuoria ja suolan kyllästämiä kepejä avuksi käyttäen toinen toistaan hauskempia asetelmia maljakoihin tai lasipurkkeihin.
 Kaikken paras puoli ilmakasveissa on se, että niistä saa luovuuden avulla loihdittua kauniita koristeita paperien täyttämille työpöydille ja samalla pääsee rakentamaan itse täysin uniikkeja luomuksia. Esimerkiksi oma suosikkini luonnossa on merenranta, joten päätin hyödyntää omissa ilmakasviasetelmissani muun muassa simpukoita, ruokoja ja vesirajalta kerättyjä valkoisia sekä punaisia pikkukiviä. Keräilyssä on toki hyvä muistaa jokamiehenoikeuksien rajat, mutta muuten ilmakasvi asetelmat ovat luonnon ystäville oiva tapa tuoda ripaus kaunista luontoa sisälle.

 Toki täysin ilman vettä ja ravinteita nämäkään veijarit eivät selviä, mutta tarkempia hoito ohjeita voi käydä kurkkaamassa oheisesta linkistä.'

Nämä kauniit punertavat kivet ja ruo'ot on kerätty Bromarvista, Badvan uimarannalta ja nyt ne somistavat ilmakasvia varten hankittua lasipurkkia.

Tässä taas hieman erilainen astelma. Oma pieni himmeli on helppo tehdä ja halutessaan rusehtavat ruo'ot voi värjätä esimerkiksi kuvan mallin mukaan mustaksi.Hauska pikku fakta tillandsioista: ruotsalainen, taksonomian isä eli Carl von Linne nimesi ne aikanaan suomalaisen lääkärin ja kasvitieteilijän Elias Tillandzin mukaan eli näissä kasveissä näkyy myös kotimaan edustus! :)
Ilmakasvit ovat parhaillaan suosittuja eri sisustus ja puutarha lehdissä, joten niille tarkoitettuja lasipurkkeja löytyy kiitettävästi eri kaupoista. 

Tillandsioita on kymmeniä ellei satoja eri lajeja, joten jokaiselle varmasti löytyy jotain :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti