keskiviikko 18. tammikuuta 2017

Kahvinpurut ja tuhka hyötykäyttöön kasvimaalle, sekä puutarhaan

Kotona syntyvä jäte on joskus hyödyllistä esimerkiksi luonnonlannoitteena.

Kylmän ja talvisen sään koetellessa on mukava juoda kuppi lämmintä ja virkistävää kahvia tai istua lämpimän ja ritisevän takan eteen lämmittelemään. Tiesitkö, että näistä aivan perus arkitoiminnoista syntyy "jätettä", joka soveltuukin oivasti kasvimaalle tai puutarhaan tuomaan kasveille puhtia ja luomaan niille paremman kasvualustan.

Kahvinkeitosta jäävät käytetyt kahvinpurut ja puun poltosta syntynyt tuhka kannattaa kerätä talteen ja hyödyntää kesää varten. Kahvinpurut auttavat pitämään maan pH -arvon matalana (n. 4 - 5,5), jolloin syntyy hyvä alusta happamasta maaperästä nauttiville kasveille. Tällaisia kasveja ovat esimerkiksi pensasmustikka, puolukka, alppiruusut, hortensiat, magnoliat ja kanervat sekä tietysti kaikille tutut metsäkuusi ja metsämänty.

Kahvinpurut auttavat esimerkiksi pensasmustikkaa, sillä ne pitävät maan sopivan happamana. lue lisää happamanmaan kasveista: Puutarha.net

Toinen arvokas kotitalouden jätteistä syntyvä lannoite eli tuhka auttaa oikeastaan päinvastaiseen kuin kahvinpurut. Tuhka siis nostattaa jo ennestään happaman maan pH -arvoa lähemmäs neutraalia (6-7). Puutuhkan vaikutukset ovat aikalailla samanlaiset kuin kalkilla, mutta luonnonlannoitteena tuhkan levittäminen on ympäristöystävällistä ja oikeastaan ainut siitä syntyvä haitta on pieni pöllyminen, joka saattaa sotkea kädet tai vaatteet. Neutraalimmassa maaperässä viihtyy erityisesti marjapensaat, hedelmäpuut, pihanurmikko, sekä niittykasvit, joten esimerkiksi hyvää satoa havitellessaan kannattaa talven tuhkia levitellä mustaviinimarjoille, omenapuille ja päärynäpuille.
Puiden poltosta syntyvä tuhka taas edesauttaa esimerkiksi omenapuita. Lue lisää tuhkan hyödyistä: Suomenluonto.fi

Sekä kahvinpurut, että tuhka kannattaa kerätä tilavaan purkkiin ja levittää varovasti esimerkiksi istutuslapion avulla pientä lannoitetta kaipaavien kasvien ja pensaiden juurakon tuntumaan. Juurakon läheltä sadevesi saa näiden luonnonlannoitteiden vaikuttavataineet helposti ja tehokkaasti imeytymään maaperään ja näin kasvit hyötyvät mahdollisimman paljon.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti